top of page

Amivel újjá varázsolhatjuk mindennapi életünk...a festés

Nem olyan nehéz manapság megváltoztatni egy helyiség hangulatát – a technológiai fejlődésnek köszönhetően olyan profi festékek közül válogathatunk, melyeknek felvitele könnyű, Csupán a megfelelő eszközök kellenek hozzá. Az új festékek nagy teljesítményűek, alacsony bennük a mérgező anyagok mennyisége és csaknem szagmentesek – mindez ránk és környezetünkre nézve is áldásos!

Amikor azonban válogatunk a festék típusok között, ne feledjük jól megnézni, a legmegfelelőbb felszerelést választottuk-e ezek felviteléhez! Speciális előkészületeket alig igényel egy korszerű festék. Minden felületet befesthetünk vele, legtöbbjükhöz alapozni sem szükséges. Vannak műanyagra használhatók, falra, mennyezetre, fára és radiátorokra tervezett festékek.

A konyha és a fürdőszoba a tartós, lisztharmatnak ellenálló festékekből profitál, melyek előre kevert színekben, vagy a színkeverésnek köszönhetően akár több tízezer színben állnak rendelkezésre. Izgalmas, újszerű felületek hozhatók létre a velúr-, fémes- vagy lakk hatású festék típusokkal. Ha olyan fa padlónk van, mely már nem különösebben vonzó, régi, megkopott, vagy a mintája unalmas és régimódi – egy jó festékkel befedhetjük, egészen meg fog újulni! Természetes és elegáns változatokból egyaránt válogathatunk. Persze olyan hatású festék is van – például félfényes, áttetsző -, mely lehetővé teszi, hogy a régi minta, vagy a fa mintája látsszon alatta. De ez a megoldás jó állapotú padló esetén célszerű. Akár fa hatású falat is létrehozhatunk festékkel!

Lássuk a festék típusok közötti különbségeket.

1.Vizes bázisú festékek: Emulzióknak is nevezik és hagyományosan csak a belső falakra és mennyezetre használják őket. A festék technológia fejlődésének köszönhetően azonban ma már a víz bázisú festékek, különösen a nagy teljesítményű akril, minden felületre használhatók, a fától a fémig, belső és külső használatra. Ugyanakkor tisztábbak, mint az olaj alapúak, kevésbé bocsátanak ki szagot, környezetbarátabbak. Csupán tiszta vízzel kiöblíthetők a festőecsetek.

2. Oldószer vagy olaj alapú festékek: ahol erős és tartós kivitelezésre van szükség, oda ideálisak. Külső és belső térben fa, fal, bútorok. Az akrilok új generációja azonban minden felületre kínál megoldást. Általánosságban, ha ezekkel a festékekkel dolgozunk, az ecsetek szintetikus hígítóval vagy lakkbenzinnel öblíthetők. A festék és a minőség: minden festék négy alap összetevőből áll, pigmentek, kötőanyagok, folyadékok és adalékok. Minél több pigment van benne, annál jobb a minősége általánosságban. A 30:40 kötőanyag-pigment százalék tartós és tökéletes takarást biztosít.

A speciális fal– és fa festékek ma már számos kifinomult színben is kaphatók. Amikor viszont külső térre választunk festéket, ne feledjük, olyat érdemes választani, ami tetszik nekünk, de nem fog nagyon kilógni a környezetéből – mert ezzel sok esetben csak azt érjük el, hogy ízléstelennek tetszik. Igazítsuk a környező épületekhez, hogy harmonikus hatást keltsünk. A kerítés, a fészer színét szintén célszerű így megválasztani.

A technológiai fejlesztések folyamatosan arra törekednek, hogy a kültéri festék típusok élettartama, tartóssága javuljon, kopásának gyorsasága csökkenjen. Ma már légáteresztő festék is van, mely lehetővé teszi, hogy a levegő és a nedvesség távozzon az épületből, de nem engedi be az esőt és a nedvességet kívülről.

Ami a festék szerkezetét illeti, finom felületi repedések esetén célszerű texturált festéket választani, ha pedig semmi baja a falnak, a sima is tökéletes. Nyugodtan kérjük ki szakember véleményét a választás előtt!

Forrás: napidoktor.hu


Kiemelt hír
Hírek/Ötletek
Arhívum
Keresés kulcsszó alapján
Még nincsenek címkék.
Like-olj minket a facebook-on!
  • Facebook Basic Square
bottom of page